Önsöz

1. İnflamatuvar barsak hastalığında beslenme durumu değişir mi?

2. Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gıda allerjisi midir?

3. Hastalık alevlendiğinde, beslenme ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?

4. Hazır sıvı ürünle veya tüple beslenme nedir, nasıl yapılır?

    Hastanın durumunun kötüleştiği gözlenir gözlenmez normal diyetten sıvı diyete geçilirse, çoğu hastada hastaneye yatmaya gerek olmaz. Ancak, bazen sıvı diyetler yetmediğinde hazır oral nütrisyon ürünleriyle desteklemek gerekir. Bunun da yeterli olmadığı durumlarda tüple beslenme planlanmalıdır. Hastalar doktorları ile sıvı ve tüp beslenmenin evde ağız yoluyla veya gastrik tüp ile alınması konusunu görüşebilir. Sıvı veya tüple beslenmenin en önemli avantajı barsak mukozasının gereken bütün besinler ve aktif maddeler ile direk temasıdır. Hazır sıvı solüsyonların uzun süre hastanın odasında tutulmaması çok önemlidir. 12 saatten fazla açık kalan şişeler atılmalıdır. Sıvı solüsyonlar kapalı olarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Ancak, soğuk olarak tüketilmemelidir. Solüsyonun tüketilmeden 15 dakika önce buzdolabından çıkarılması önerilir.


Tüple beslenme için ip uçları:
  • Uzun süreli sıvı ile beslenme gerektiren hastalarda nazogastrik tüp yerleştirmek daha kullanışlı olabilir,
  • İlk gün 300-500 ml ile başlayıp, kademeli olarak ve yavaşça miktar artırılmalıdır,
  • Yeterli miktarda sıvı alındığından emin olmak gerekir,
  • Farklı aromadaki formüller kullanılabilir,
  • Laktoz içermeyen solüsyonlar tercih edilmelidir,
  • Günlük ihtiyacı karşılayacak dengeli ürünler seçilmelidir,
  • Yüksek osmolariteli ürünleri tolere etmekte sorun varsa, düşük osmolariteli ürünlere dönmek uygundur.





5. Damar yoluyla beslenmeye gerek olur mu?

6. Akut alevlenme sonrasında normal diyete geçişte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

7. Neleri tolere edip, neleri edemediğinizi nasıl bulabilirsiniz?

8. İçecekler için de sınırlamalar var mıdır?

9. Laktoz intoleransı / Laktaz eksikliği nedir?

10. Süt proteini sorun yaratır mı?

11. Margarinden kaçınmalı mıyım?

12. Liflerin etkisi nedir?

13. Prebiyotiklerin yararı var mıdır?

14. Probiyotiklerin tedaviye katkısı var mıdır?

15. Şeker, Crohn hastalığından sorumlu mudur?

16. Balık yağı kapsülleri kullanılmalı mı?

17. Çinko eksikliği önemli midir?

18. Semptomsuz dönemlerde beslenme nasıl olmalıdır?

19. Diyet nasıl hazırlanmalıdır?